Van de gebruiksfaciliteiten van zorginstellingen wordt, over het algemeen, zeer intensief gebruik gemaakt.

Hang en sluitwerken slijten en verlichting raakt soms defect. Ook het gebruik van camera-systemen raken soms defect. Voor de cliënten als wel voor het personeel kan ongemerkt een onveilige verblijfssituatie ontstaan. Door gebruiksnonchalance kan de kwaliteit van organisatorische maatregelen sterk afnemen.

Om de verblijfsveiligheid in beeld te brengen heeft het VAC Guldemond de module “verblijfsveiligheid zorginstellingen” ontwikkeld. De module houdt in dat aan de hand van een veiligheidscan de bouwtechnische staat van het complex wordt omschreven. Deze veiligheidscan, wordt verkregen door het verrichten van een schouwing aan het totale complex en openbare ruimte.

De veiligheidscan heeft tot doel inzichtelijk te maken op welke plaatsen herstel dan wel verbetering moeten plaats vinden om een zo optimaal mogelijk veilig gebruiksniveau te verkrijgen.

Met lichte verbeteringen of aanpassingen is vaak een beter veiligheidniveau te genereren. Tijdens periodiek onderhoud kunnen defecten en verbeteringen gelijktijdig worden uitgevoerd.

In het door het VAC Guldemond verstrekte rapport worden ook overige veiligheidgerelateerde thema’s genoemd die, als aanbeveling, door de directie/het bestuur van de zorginstelling ter uitvoering in overweging kunnen worden genomen.